There is a license error on this site:
License has expired, This site has not been activated, go to the administrative user interface to activate this site (https://veroprod-renewal.azurewebsites.net/)
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Verot ovat pakollisia maksuja - Veronmaksajain Keskusliitto ry

TÄMÄ SIVUSTO EI OLE ENÄÄ KÄYTÖSSÄ. Siirry Veronmaksajien verkkosivuille »

Verotietoa nuorille: Verot ovat pakollisia maksuja

Mitä verot ovat?

Verot ovat pakollisia maksuja, joita kerätään useista eri kohteista. Sinun pitää esimerkiksi maksaa veroja saamistasi tuloista, kuten palkasta ja opintorahasta. Hyvin pieniä tuloja ei kuitenkaan veroteta.

Palkasta ja opintorahasta maksetaan veroja. Ansiotulojen, kuten palkan, opintorahan ja eläkkeen, ohella myös pääomatulot ovat veronalaisia. Jos henkilö esimerkiksi omistaa asunnon ja laittaa sen vuokralle, hänen pitää maksaa saamistaan vuokratuloista veroa.

Myynnissä olevien tuotteiden ja palvelujen hintaan sisältyy veroja, joten maksat veroja joka kerta, kun ostat vaikkapa ruokaa. Veroja maksetaan myös mm. kiinteistöistä, kuten omakotitalosta, ja ajoneuvoista sekä tietyn euromäärän ylittävistä perinnöistä ja lahjoista. Yksityisten ihmisten ohella yritykset maksavat veroja.

Mihin verorahat käytetään?

Veroilla rahoitetaan julkisen sektorin toimintaa eli terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluja. Veroilla kustannetaan myös tulonsiirtoja, kuten lapsilisiä, eläkkeitä ja toimeentuloturvaa. Osansa veroista vievät lisäksi julkisen hallinnon ylläpito, tiet, viemäriverkosto ja muut yhteiskunnan rakenteet sekä valtionvelan korot.

Veronmaksajana et voi päättää, mihin juuri sinun veroeurosi käytetään. Verot kootaan yhteiseen kassaan, josta ne ohjataan eri kohteisiin.

Julkisten menojen rahoittamisen lisäksi verotuksella on myös muita tehtäviä. Ympäristöverot ohjaavat esimerkiksi ihmisiä käyttämään ympäristöystävällisempiä tuotteita ja palveluja. Toisaalta esimerkiksi ruuasta maksetaan vähemmän arvonlisäveroa kuin viihde-elektroniikasta.

Veroja maksetaan valtiolle, kunnille ja sosiaaliturvarahastoille, joita ovat Suomessa lakisääteistä eläketurvaa hoitavat eläkelaitokset. Evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on myös oikeus verottaa jäseniään. Käytännössä pääosan verotuksesta toimittaa Verohallinto.

Kuva: Tarmo Koivisto 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.