There is a license error on this site:
License has expired, This site has not been activated, go to the administrative user interface to activate this site (https://veroprod-renewal.azurewebsites.net/)
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Kansainvälinen palkkaverovertailu 2009: Kireä progressio Suomen erityispiirre - Veronmaksajain Keskusliitto ry

TÄMÄ SIVUSTO EI OLE ENÄÄ KÄYTÖSSÄ. Siirry Veronmaksajien verkkosivuille »

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2009: Kireä progressio Suomen erityispiirre

15.11.2009  |  Vuosi 2009

Yli keskituloisten tuloverotus on Suomessa vertailumaita kireämpää, ja ero kasvaa tulojen noustessa. Suurimmalla tutkitulla tulotasolla verotus on Suomessa 4,8 prosenttiyksikköä kireämpää kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Keskituloisten tuloverotus on puolestaan nyt lähellä eurooppalaista keskitasoa, ja pienissä tuloissa päästään jopa jonkin verran keskitason alapuolelle.

Tämä käy ilmi Kansainvälinen palkkaverovertailu 2009 -selvityksestä, jossa vertaillaan työn verotusta 18 maassa. Selvityksen on laatinut Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Palkan kohoamiseen kohdistuva marginaaliverotus on Suomessa ankaraa kaikilla tulotasoilla. Pienillä palkkatuloilla marginaalivero on Suomessa 6,8 prosenttiyksikköä korkeampi kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin. Suurimmalla tutkitulla palkkatasolla vastaava ero on 7,4 prosenttiyksikköä.

”Palkkaverotus on Suomessa erityisen progressiivista. Ikääntyvässä yhteiskunnassa verotus ei kuitenkaan saa kohtuuttomasti rasittaa ahkeruutta ja uralla etenemistä. Käytettävissä oleva veronkevennysvara onkin syytä käyttää työn verotuksen keventämiseen”, Punakallio toteaa.

Selvityksen perusteella kansainvälinen talouskriisi ei ole toistaiseksi muuttanut veropolitiikan suuntaa varovaisemmaksi vertailumaissa. Kriisi on päinvastoin kiihdyttänyt veronkevennystahtia. Talouskasvun hiipuminen ja elvytys ovat toisaalta kääntäneet lähes kaikkien maiden julkisen talouden raskaasti alijäämäiseksi. Myös Suomessa vahva julkisen talouden ylijäämä on vaihtunut alijäämäksi.

”Asetelmien haastavuudesta huolimatta tulevaisuuden näkymät Suomessa ovat varsin kelvolliset. Rakenteita uudistamalla Suomi voi pienenä Euroopan reunamaana jopa parantaa houkuttelevuuttaan”, Punakallio korostaa. 


Lisätiedot:
pääekonomisti Minna Punakallio puh. 09 6188 7326, 040 751 5175
tiedotuspäällikkö Leena Kurkinen, puh. 09 6188 7352, 050 531 5465

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2009 -selvitys (pdf)
Minna Punakallion esitys tiedotustilaisuudessa 16.11.2009 (pdf)

 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.