There is a license error on this site:
License has expired, This site has not been activated, go to the administrative user interface to activate this site (https://veroprod-renewal.azurewebsites.net/)
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Veronmaksajien Lehtinen budjettiriihen ALV-ratkaisusta: kohtuullinen kompromissi - Veronmaksajain Keskusliitto ry

TÄMÄ SIVUSTO EI OLE ENÄÄ KÄYTÖSSÄ. Siirry Veronmaksajien verkkosivuille »

Veronmaksajien Lehtinen budjettiriihen ALV-ratkaisusta: kohtuullinen kompromissi

25.08.2009  |  Vuosi 2009

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää budjettiriihessä sorvattua kompromissia arvonlisäverotuksesta kohtuullisena.

Hyvänä puolena nyt tehdyssä ratkaisussa Lehtinen näkee erityisesti sen, että haitallinen verokantaero kaupasta ostetun ja ravintolassa nautitun ruoan väliltä poistuu ensi vuonna, kun molempien veroksi tulee 13 prosenttia.

-  Taantuman selättämisessä tarvitaan kysyntää kotimaisille palveluille. Siksi on hyvä, että ravintolassa nautittava ruoka asetetaan viimein ensi vuonna verotuksessa samalle viivalle kaupasta ostetun ruoan kanssa.

Kielteinen puoli hallituksen ratkaisussa on, että ruokaan kokonaisuutena kohdistuvan veroalennuksen kustannus paisuu entisestään. Ruoan arvonlisäveron alentaminen 12 prosenttiin on ollut jo alun perin Lehtisen mielestä varsin kallis ja veropoliittisesti kyseenalainen toimenpide. Kustannus kasvaa ensi vuonna entisestään, kun sekä ruoalle että ravintolapalvelulle tulee yhteiseksi verokannaksi 13 prosenttia. Tämän vastapainoksi yleinen arvonlisäverokanta nostetaan 23 prosenttiin ja muut alennetut verokannat 9 prosenttiin.

-  Hallitus siis paikkaa nyt uusilla korotuksilla mittavaa aukkoa, jonka se on ensin itse aiheuttanut arvonlisäverotuottoihin.

-  Jatkossa yleisen arvonlisäveron mahdollisen korottamisen tulee olla osa verotuksen laajempaa rakenteellista uudistamista työllisyyden hyväksi, korostaa Lehtinen.

Palkkaverotusta vuonna 2010 uhannut kiristyminen luvataan torjua

Hallituksen budjettiriihen verolinjaus merkitsee sitä, että suomalaisten palkansaajien verotus pysynee vuonna 2010 käytännössä suurin piirtein tämänvuotisella tasolla.

Ilman budjettiriihen veroratkaisuja palkansaajan verotus uhkasi kiristyä ensi vuonna erittäin rajusti, jopa 1,4 prosenttiyksikköä.

Lehtinen pitää myönteisenä sitä, että hallitus on ottamassa vakavasti ansiotulojen verotusta ensi vuonna uhanneen voimakkaan kiristymisen.


Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen, (09) 6188 7300, 0400 414 652
 

 

Tulosta

Oikeasti hyödyllistä tietoa arjen talousasioista

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.